Myter og virkelighet

De fleste har hørt om schizofreni, ofte når det blåses opp i media, men få mennesker vet hva uttrykket egentlig betyr.

Dette er forståelig. Til tross for at det er en vanlig forekommende lidelse omtales schizofreni ofte feil i aviser og på fjernsyn. Dette kan gjøre at schizofreni virker mer skremmende enn det i virkeligheten er. Virkeligheten er at schizofreni er en sykdom som kan behandles og som bare sjelden fører til at folk blir aggressive eller farlige.

Ti ting du bør vite om schizofreni

  1. Schizofreni kan behandles. Én av fire personer med schizofreni blir helt friske innen fem år. For de fleste andre kan symptomene reduseres og tilværelsen bedres i forskjellig grad.
  2. Personer med schizofreni kan oppnå mye. Se på Nobelprisvinneren og økonomen John Nash, jazztrompetisten Tom Harrell, Fleetwood Mac-gitaristen Peter Green. Ref: www.schizophrenia.com
  3. Personer med schizofreni har IKKE ”splittet personlighet”. Selv om de kan oppføre seg uvanlig av og til, blir de ikke plutselig en annen person.
  4. Mange personer, uansett sykdom, glemmer å ta forskrevet legemiddel. Konsekvensene av å glemme schizofrenilegemidler kan være tilbakefall eller tilbakevendende symptomer.
  5. Det er sjelden at personer med schizofreni er voldelige eller farlige.
  6. Schizofreni kommer IKKE av at man har dårlige foreldre. Personer med schizofreni har gode foreldre, dårlige foreldre eller helt likegyldige foreldre. Akkurat som alle andre.
  7. Personer med schizofreni er IKKE late. Mangel på energi er et symptom på sykdommen. Det kan bedres ved behandling.
  8. Å ha omsorg for noen med schizofreni kan være givende. Vanskelig, helt sikkert. Utmattende til sine tider. Frustrerende, nesten alltid. Men å hjelpe noen til å bygge opp livet igjen, enten som familiemedlem, helsepersonell eller venn, kan også gi stor personlig tilfredshet.
  9. Hva personer med schizofreni ser eller hører er helt virkelig for dem – uansett hvor uforståelig eller urealistisk andre synes det er.
  10. Tilbakefall kan gjøre det vanskelig for personer med schizofreni å komme tilbake til tidligere funksjonsnivå. Det betyr at det er SVÆRT VIKTIG å fortsette å ta legemidlene og komme til terapiavtaler, selv når det virker som om symptomene er under kontroll.