Anna er blitt stadig mer bekymret for sin 22 år gamle datter Elsa, som bor sammen med henne i en leilighet i Hamburg.

Selv om Elsa aldri har vært spesielt utadvendt, har hun alltid vært nøye med utseendet. Men ikke i det siste. Håret ser ut som om det ikke har vært vasket på ukevis, hun bruker ikke sminke lenger og klærne ser ut som om hun har sovet i dem.

Til å begynne med tenkte Anna at Elsa hadde kranglet med en av venninnene. Hun hadde tross alt ikke vært ute med dem på en stund. Hun var på rommet sitt hele dagen og lyttet til musikk det meste av kvelden. Men da Anna prøvde å snakke om dette ble Elsa veldig opprørt, ropte og skrek vilt: “Hold kjeft, hold kjeft. Hvorfor må alle fortelle meg hva jeg skal gjøre? Hvorfor kan dere ikke la meg være i fred? Jeg kan ikke høre meg selv tenke i alt maset.”

Musikken fra Elsas rom blir høyere og høyere. Når Anna ber henne om å skru den ned, skriker Elsa: “Kom deg ut. Selvsagt er musikken høy. Det må den være for å drukne alt skravlet.”

Litt senere finner Anna datteren som hamrer knyttnevene hardt mot hodet. Det er tydelig at noe må gjøres, så Anna bestiller time hos fastlegen.

Når Elsa kommer til legen virker hun imidlertid mye bedre. Hun er rasjonell, har kontroll og svarer klart og rolig på legens spørsmål. Legen forskriver antidepressiva og ber Elsa om å komme tilbake om seks uker.

Seks uker senere har ikke Elsa tatt en eneste tablett. Den merkelige oppførselen har fortsatt og nå nekter hun å gå tilbake til legen.

Til slutt bestemmer Anna seg for å gå til legen alene. For å hjelpe seg med å forklare problemene, skriver hun ned alle de uvanlige tingene Elsa har gjort, det merkelige søvnmønsteret, og de aggressive utbruddene. Legen sier ja til å komme hjem til dem senere i uken.

Etter at legen har sett Elsa igjen, blir hun henvist til en psykiater.

“Du tror det er noe å bekymre seg for da?” spør Anna. Legen forklarer at Elsas atferd kan ha flere årsaker. Det kan være en fysisk eller en psykisk sykdom, sier han. Legen gir Anna noen brosjyrer om mental sykdom. “Psykiateren kan gi en skikkelig diagnose.” I løpet av de neste seks månedene har Anna og Elsa flere avtaler med psykiateren og andre psykiske helsearbeidere på sykehuset. Etter en rekke detaljerte intervjuer, med både mor og datter, om hele Elsas liv, gir psykiateren endelig diagnosen.

“Elsa, vi vil gjerne informere deg om at du har schizofreni,” sier hun.