Av og til skulle Helen ønske at hun var den som var syk. Kanskje hun da kunne sitte og se på TV hele dagen. Kanskje behøvde hun ikke da å skynde seg hjem fra jobben for å passe på søsteren sin, Alice. Kanskje foreldrene ville legge litt mer merke til henne.

Helen visste at det var galt å føle det slik. Det var ikke Alices feil at hun hadde schizofreni, og Helen følte seg skyldig for at hun ikke likte at søsteren fikk så mye oppmerksomhet.

Det var bare at alt var så mye lettere før Alice ble syk. Da gikk Helen og svømte hver dag etter arbeid. Hun møtte vennene i helgen og kunne ofte bare slippe alt hun hadde i hendene og reise bort noen dager. Og aller best var det da hun av og til traff Alice og de to søstrene dro til London for å shoppe i Oxford Street.

Men da Alice begynte å bli syk ville hun ikke lenger ut og shoppe. Det virket faktisk som om hun ikke ville gjøre noen ting mer.

“Du er så kjedelig og rar for tiden,” skrek Helen til henne.
“Det er ikke rart at du ikke har noen venner.” Helen føler seg skyldig for det også.

Nå vet Helen selvsagt mye mer om schizofreni. Hun vet at Alice virkelig forsøker å bli bedre, og hun vet at hun trenger all den støtten hun kan få.

Så Helen forsøker å ikke kritisere søsteren så mye. Hun lærer å gi forsiktige og positive oppmuntringer når hun gjør enkle dagligdagse ting, som å kle på seg om morgenen eller dusje. Det virker allerede som om Alice bryr seg mer om utseendet sitt.

Helen hjelper også Alice i kontakten med alle legene og sykepleierne som behandler henne. Hun følger henne til legen og passer på at all relevant informasjon (f.eks. familiehistorie) tas med i beregningen. Hun skriver ned når Alice skal ta legemidlet og hvilke bivirkninger hun skal være oppmerksom på. Og hun har forsikret seg om at hun kjenner igjen tegnene på tilbakefall og vet hva hun da må gjøre.

Alice blir langsomt mer uavhengig og Helen er stolt over den viktige rollen hun har hatt i søsterens helbredelse. Men det er noe den lokale psykiatriske sykepleieren sa som hun har tenkt mye på. “Pass på at du har et liv selv,” sa han.

Det høres ut som et godt råd. I kveld skal Alice lage middagen selv, og Helen skal ut og svømme med noen venner etter jobb.