Marek

Marek2017-05-16T07:21:33+00:00

Marek ble først diagnostisert med schizofreni for sju år siden og har gått på legemiddel hele tiden siden. Behandlingen har vist seg å være effektiv for å kontrollere symptomene, og han har kunnet fortsette i jobben som lærer ved en skole i Stavanger.

Men Marek har fått legemidlet forandret flere ganger i løpet av årene.

Først fikk han et typisk antipsykotikum, som han tok to ganger om dagen. Det så ut til å kontrollere symptomene, men ga bivirkninger. Marek ble svært slapp, og det ble stadig vanskeligere å holde ut hele skoledagen uten å sovne. Han merket dessuten at hendene ofte ristet ukontrollert, og det kunne gjøre det vanskelig å skrive på tavlen. Men den verste bivirkningen var rykninger i munnen og tungen. På et tidspunkt ble han så bekymret fordi elevene mobbet ham for den uklare talen at han begynte å nekte å ta legemidlet. Han ble irritabel, lett distrahert og glemsom.

Heldigvis gjenkjente Mareks samboer dette som et tidlig tegn på tilbakefall, og overtalte ham til å gå til psykiateren igjen for å sjekke legemidlet. Psykiateren bestemte seg for å bytte legemiddel til en av de nyere ”atypiske” antipsykotiske midlene.

Mareks tilstand ble snart bedre. Tegnene på tilbakefall forsvant, og det gjorde de ubehagelige bivirkningene av den forrige legemidlet også.

Han ble ikke lenger hindret av skjelving og uklar tale, han følte seg mye mindre utilpass foran klassen og fikk nytt mot til å undervise. I løpet av de neste månedene begynte han imidlertid å føle seg uvel pga. noe helt annet. Det virket som om om han la på seg.

Marek bestemte seg for å trimme mer og gå over til et magert kosthold. Men selv om han ikke la på seg fullt så fort, var det ingen tvil om at han fortsatt ble tyngre.

Til slutt gikk Marek til fastlegen, som fortalte ham at vektøkning var en kjent bivirkning av atypiske antipsykotiske legemidler.

Marek gikk tilbake til psykiateren for å få ny legemiddel. Denne gangen fikk han en annen atypisk antipsykotisk legemiddel. I løpet av de neste få månedene begynte vekten å gå ned. Han greide dessuten å holde seg til det magre kostholdet og mosjonsprogrammet. Han sier at han føler seg sprekere enn noen gang.